Vind je het lastig om het LCD scherm te verwijderen van het frame? In deze blog geven we je tips hoe jij zo snel en gemakkelijk mogelijk smartphones kunt openen voor reparatie, zonder dat de oude LCD breekt.

Hoe is het smartphone scherm opgebouwd?

Smartphones en tablets zijn bijna allemaal op dezelfde manier opgebouwd. Om het LCD scherm te vervangen is het allereerst handig te weten uit welke componenten smartphones en tablets bestaan:

  • Glaslaag: Dit is de bovenste laag van de smartphone/tablet welke onderliggende lagen beschermt.
  • Digitizer ofwel touchscreen: deze glazen laag detecteert aanrakingen zoals swipes en zooms. Aanrakingen worden via de digitizer doorgegeven aan de flex kabel zodat de LCD erop kan reageren. De digitizer is een transparante laag, gemaakt van glas.
  • Beeldscherm ofwel LCD of OLED: dit is de beeldlaag.
  • Backlight: de backlight voorziet de LCD van licht.
  • Frame: een kunststof of metalen rand waaraan alle schermlagen gemonteerd zitten.

Verwarmen om te openen

Een veel gebruikte manier om het LCD scherm los te weken van het frame is: verwarmen. Dit werd voorheen veelal gedaan door middel van een heatgun. De Mobile Dryer of de LCD Vacuum screen seperator machine zijn echter veel efficiëntere gereedschappen voor het verwarmen van de toestellen.

LCD Screen Vacuum Seperator 1. LCD Vacuum Screen Seperator Machine

De LCD Vacuum Screen Separator Machine is een warmteplaat waarmee je smartphones en tablets kunt verwarmen om vervolgens de LCD en het frame van elkaar te verwijderen. Deze machine is verkrijgbaar in twee formaten. De kleine variant is bedoeld voor het verwarmen van één smartphone per keer. De grotere variant is geschikt voor het verwarmen van tablets of voor het opwarmen van 4 smartphones tegelijk.

 

Oventje voor opwarmen smartphone voor reparatie

2. Mobile Dryer

De Mobile Dryer is een multifunctioneel oventje waarin per keer maximaal 5 smartphones kunnen worden opgewarmd voor reparatie. Het kan worden gebruikt voor het verwarmen van lijm, maar ook voor het oplossen van waterschade bij smartphones.

 

 

Welke verwarmer je ook gebruikt, de meest ideale temperatuur voor het verwarmen van een smartphone of tablet is minstens 70 graden. Door een apparaat 5 à 10 minuten te verwarmen met de heatgun, Mobile Dryer of de verwarmingsplaat, wordt de lijm beter bewerkbaar en zal de hardware niet beschadigen. Of 5 tot 10 minuten voldoende is verschilt per model maar natuurlijk is dat ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Het scherm veilig verwijderen met de juiste tools

Na het opwarmen van de lijm is het tijd het frame en het scherm van elkaar te verwijderen. Om op een veilige manier te werk te gaan, is het belangrijk geschikt gereedschap te gebruiken.

Zuignap 'Heavy Duty Suction 2pack Cups'3. Zuignap ‘Heavy Duty Suction 2pack Cups’

De zuignap is een gereedschap waarmee je bij alle modellen smartphones én tablets op een veilige manier het scherm van het apparaat kunt verwijderen, zonder het al teveel te beschadigen. Je plaatst de zuignap op de voor- en achterkant van het apparaat en knijpt de handvatten samen. Doordat de zuignappen maar beperkt verplaatsen is de kans op schade klein. Let op! Omdat de flex kabel van de iPhone 7, 8 en X rechtsonder zit, moet je bij deze modellen extra voorzichtig zijn bij het openen.

 

Met de iSesamo open je gemakkelijk elke smartphone voor reparatie4. Stalen iSesamo

Met de iSesamo ben je in staat elk model telefoon of tablet te openen voor reparatie. Wij bevelen de stalen variant van deze openingstool aan omdat kunststof tools een minder lange levensduur hebben, vooral bij de demontage van Samsung toestellen. Door de aluminium rand van de Samsung modellen, slijten de kunststof spudgers sneller.