In augustus 2018 kondigde Google aan het advertentiebeleid aan te scherpen op specifieke gebieden, waaronder ook smartphone repair. Sinds afgelopen week hebben mobiele reparateurs in Nederland hier ook last van. Wat betekent deze beleidsverandering voor jou?

Door een toename van misleidende advertentie-ervaringen van technische ondersteuningsproviders heeft Google wereldwijd een actie opgezet om het aantal advertenties in deze branche te beperken. Het is voor Google helaas niet mogelijk om het kaf van het koren te scheiden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een verificatieprogramma is uitgerold waarmee alleen legitieme leveranciers van technische ondersteuning van derden het platform kunnen gebruiken om consumenten te bereiken. Binnenkort zal er een mogelijkheid komen waarmee je jezelf kunt verifiëren. In de latere fase kijkt Google naar alle teksten en afbeeldingen op de websites en wordt de organische ‘ranking’ aangepast.

Alle mobile repair advertenties geweigerd

Google weigert momenteel alle advertenties van derde partijen, tenzij ze geverifieerd zijn door bijvoorbeeld Apple als zijnde officieel Apple Support center. Hiermee probeert Google de consument te beschermen. Echter kan je voor de zakelijke markt nog wel adverteren om smartphone reparatie van iPhone en Samsung te promoten. Google kijkt voornamelijk naar de titels van de advertenties. Gebruik je ‘Apple’ of ‘Samsung’ als zoekwoord in je advertenties? Dan worden je advertenties bij voorbaat afgekeurd. Ook ‘smartphone reparatie’ als zoekterm wordt door Google geblokkeerd.

72% van de advertenties van technische ondersteuners is oplichting

Google is tot deze zware maatregel overgegaan om ‘scammers’ de mond te snoeren. Vorig jaar was er namelijk sprake van oplichting toen een adverteerder een slechte advertentie publiceerde welke van Apple leek te zijn. Deze advertentie verscheen wanneer men zocht op ‘Apple technische ondersteuning’ en bevatte een URL voor de officiële website van Apple. Echter werd de advertentie gekoppeld aan een telefoonnummer en website dat toebehoorde aan een oplichter. Uit onderzoek van de Wall Street Journal blijkt dat 72% van de advertenties over technische ondersteuning pure oplichting is.

Adverteren buiten Google om

Hoe kun jij nu toch de consument bereiken? Allereerst adviseren we je te proberen zo creatief mogelijk om te gaan met de titels die je geeft aan je advertenties. Vermijd hierin altijd de merknamen van smartphones en tablets! Google blokkeert dergelijke advertenties namelijk permanent. Om de consument toch te kunnen bereiken kun je het beste social media advertising inzetten, als je het ons vraagt. Via Facebook heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid heel specifiek te segmenteren op een bepaalde doelgroep. Ook via Instagram kun je gericht nieuwe klanten bereiken door promotionele posts te plaatsen met relevante hashtags zoals bijvoorbeeld ‘gebroken scherm’, ‘screenrepairs’ etc.

Bekijk hier het officiële statement van Google over deze issue: https://www.blog.google/products/ads/restricting-ads-third-party-tech-support-services/?mod=article_inline.

Hoe ga jij met de beleidswijziging van Google om? Deel hier jouw advertentie strategie en inspireer andere reparateurs!