Smartphones en tablets met vochtschade: het komt helaas heel vaak voor. Hoewel er over veel nieuwe toestellen wordt gezegd dat ze ‘waterproof’ zijn, kan er toch vochtschade ontstaan. Hoe los je dat nu het beste op?

Advies aan de consument: schakel je toestel zo snel mogelijk uit!

Consumenten die hun toestel per ongeluk in het toilet hebben laten vallen of toestellen waar een glas water overheen is gevallen, het gebeurt regelmatig. Is er koffie, cola of water met zeezout over het toestel heen gekomen? Dan kan het zijn dat de zuurtegraad in deze vloeistoffen, de printplaat ernstig heeft aangetast. Vaak wordt een toestel met waterschade door consumenten direct in een bak met rijst gelegd om het vocht uit het toestel te laten onttrekken. Helaas blijft hierdoor het vocht toch deels aan de randen van het toestel zitten waardoor onderdelen kunnen gaan roesten. Ook proberen klanten het toestel na waterschade op te laden om het toestel weer werkend te krijgen! Echter is het opladen van de telefoon niet verstandig: dit wekt kortsluiting op!

Het belangrijkste advies dat jij aan consumenten kunt geven na waterschade is om het toestel zo snel mogelijk uit te schakelen om kortsluiting te voorkomen. Hiermee wordt de grootste schade tegen gegaan. Vervolgens zit er voor de consument niets anders meer op dan een bezoekje te brengen aan de dichtstbijzijnde repair shop in de buurt.

Hoe los je waterschade op?

Bezoekt een klant jouw winkel met zijn/haar toestel met waterschade? Dan beoordeel je natuurlijk allereerst de schade door het toestel helemaal uit elkaar te schroeven. Zie je dat het toestel nog vochtig is? Dan is de kans groot dat je het nog wel kunt repareren. Als het vocht al in het apparaat is getrokken en is opgedroogd, betekent dit vaak dat het vocht al in de lagen is gaan zitten. De kans is dan heel klein dat hij nog goed te repareren is.

Konktact Chemie PCC Mobileparts.shop

Controleer de corrosie bij de connectoren

Allereerst is het belangrijk dat je het moederbord goed controleert op aanwezige corrosie bij de connectoren, dit duidt namelijk op kortsluiting. Deze corrosie is vaak zwart van kleur. Let op! Het onderzoeken van het moederboard is een tijdrovende klus. Beloof je klanten daarom niet dat ze hun toestel morgen weer gewoon terug hebben want dat ga je vaak niet redden.

Is er geen zwarte corrosie te zien op het moederbord? Dan adviseren we je het moederbord chemisch te reinigen met de vloeistof Kontakt Chemie of met Elmatec. Kontakt Chemie is te koop via Mobileparts.shop.

Multifunctionele oven of Mobile Dryer van Regen-i

Tril met het vocht uit het toestel met een ultrasonische bak

Vervolgens is het aan te raden een ultrasonische bak te gebruiken, die de corrosie en het vocht uit het toestel kan trillen na de chemische reiniging. De kwaliteit van zo’n bak wordt bepaald door de frequentie die het heeft. Om het toestel goed te laten drogen, plaats je het 5 à 10 minuten in de Mobile Dryer op 50 graden. Start het toestel gewoon op na de reiniging en het drogen? Controleer dan de functionaliteit van het scherm voordat je het terug geeft aan de klant.

Mocht er toch kortsluiting zijn geweest, is het vaak noodzakelijk om te solderen op het ZXW Dongle USB voor opsporen benodigde ICmoederbord. Na de controle en de chemische reiniging, kun je met een microscoop met temperatuurmeter het moederbord doormeten om te kijken welke IC je moet vervangen. Door gebruik te maken van de ZXW Dongle USB kun je gemakkelijk en snel achterhalen welke connector je moet vervangen of moet laten vervangen. IC’s zijn vanaf nu ook via Mobileparts.shop verkrijgbaar. Solderen is een secuur werk en is niet voor iedere reparateur mogelijk. In onze facebookgroep Mobile Repair Talk NL zijn diverse reparateurs aanwezig die kunnen solderen zodat jij jouw klant toch blij kunt maken met een werkende telefoon na waterschade. Na het solderen kun je het toestel opnieuw gaan testen en kun je hem na een uitvoerige test op de functionaliteit, teruggeven aan de klant.

Wat vraag je voor de reparatie van waterschade?

De kosten voor waterschade reparatie kunnen enorm uiteenlopen per model smartphone. Gemiddeld vragen repair shops tussen de 30 en 40 euro voor het onderzoeken van het toestel en het schoonmaken. Moeten je onderdelen vervangen? Dan loopt deze prijs natuurlijk op. Het is in ieder geval belangrijk dat je de klant altijd vertelt wat je precies met zijn/haar toestel gaat doen en dat je hem/haar natuurlijk op de hoogte stelt wanneer de reparatie duurder uitvalt dan verwacht.

Garantie geven op reparatie van waterschade?

Garantie geven op reparatie na waterschade is erg lastig. Als het toestel na de reiniging weer volledig naar behoren werkt, kan het zo zijn dat het toestel het later toch begeeft. Daarom geven wij als advies: geef nooit garantie op reparatie na waterschade.

Succes met repareren!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Repair IT Now en Comforttools.