ESD’s ofwel elektrostatische ontlading komt bijna dagelijks voor. Een elektrische schok kan ontstaan wanneer mensen elkaar de hand schudden of wanneer je een metalen deurknop aanraakt. Door een elektrische schok kan elektronica ernstig beschadigd raken en daarom is het voor smartphone- en tablet reparateurs belangrijk om ESD veilig te werken. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.

Hoe ontstaat een ESD?

Een ESD ontstaat door wrijving tussen twee objecten. Wanneer je rubberen schoenzool bijvoorbeeld de vloer raakt, kan er een elektrische energie ontstaan in de vorm van een statische lading. Statische lading kan enorme schade aanrichten aan elektronische apparaten.

Mensen kunnen een vonk van 3000 volt overbrengen op elektronica. Al bij een vonk van 100 volt kan een elektronisch apparaat beschadigd raken. Maar liefst 70 tot 90 procent van de schade door ESD’s aan apparaten zijn niet direct waarneembaar oftewel latent. Doordat de componenten op printplaten van smartphones en tablets steeds kleiner zijn geworden, zijn ze gevoeliger voor schade door statische lading.

Schade niet direct waarneembaar ESD

Bekijk hieronder de voorbeelden van latente en directe schade door ESD’s:

Voorbeelden van latente ESD schade:
– Toestel valt regelmatig vanzelf uit;
– Toestel valt na een tijdje uit en is niet meer in te schakelen;
– Functies/software werkt onregelmatig (camera, flitser of audiofuncties werken niet);
– Batterij loopt sneller leeg/toestel wordt warm.

Voorbeelden van directe ESD schade:
– Backlight valt uit;
– Toestel laadt niet meer op;
– Toestel start niet meer op;
– Audiofuncties werken niet meer.

ESD’s tijdens reparatie voorkomen

Om statische lading te voorkomen tijdens smartphone of tablet reparaties is het belangrijk dat er een mogelijkheid is om de statische vonk te aarden naar een stroompunt. Dit kun je doen door te werken met een ESD tafelmat in combinatie met een ESD polsband. Belangrijk is, dat de tafelmat altijd met een kabel verbonden is aan een stopcontact om de eventuele statische vonken te kunnen afvoeren. Hierdoor blijft de kans op een ESD beperkt.

Een ESD-veilige werkplek zorgt ervoor dat je minder terugkerende orders krijgt, minder tijd en geld verliest.
Deze tools zijn aan te raden voor een ESD-veilige werkplek:

Bekijk het gehele aanbod aan hulpmiddelen die jou helpen ESD-veilig te werk te gaan hierBenodigde tools ESD veilig werken

Let op! Wij hebben alleen de meest voorkomende ESD problemen vermeld! Heb jij nog meer tips of ervaring met ESD veilig werken? Deel hieronder in de opmerkingen hoe jij ermee omgaat.

Veel succes met repareren!