Naast de nodige tools, heb je voor micro solderen natuurlijk de juiste kennis nodig. In deze blog vertellen we jou in welke hulpmiddelen jij moet investeren en waar je de juiste training kunt volgen om micro solderen te leren!

Micro solderen kost tijd en geld

Het belangrijkste is geduld en doorzettingsvermogen. Micro solderen is complex en vergt veel oefening. Het duurt lang voor je een moederbord écht begrijpt. Micro solderen is dus veel complexer dan alleen het plaatsen van componenten en reballen van micro chips. Daarnaast is er een investering nodig om te beginnen. De benodigdheden om te micro solderen zijn duur. We raden je aan om niet te bezuinigen op goedkopere tools. Hierdoor maak je het jezelf lastiger en leer je minder snel.

Leon van Merode van Phone Repair Roosendaal: “Zelf ben ik in de avonduren bezig met micro solderen. Dit kost veel tijd en vergt veel oefening, hier moet ik dus geduld voor hebben. Complexe reparaties besteden wij nog uit. Je moet niet te snel willen gaan en geduld hebben.”

Benodigdheden voor micro solderen

Wil je een compleet micro soldeer station? Dan is het all-in-one Complete Rework Station iets voor jou. Dit station beschikt over een soldeerstation, hetelucht-station, een vacuümpomp en alle bijbehorende houders. Daarnaast geeft het Complete Rework Station van JBC grafieken weer waarin je de temperatuur en vermogen eenvoudig kan opslaan.
Let op! Ga je veel solderen? Dan raden wij een afzuiger of Zero Smog Kit zeker aan. Wanneer Flux opwarmt, komen er stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.
Denk er ook altijd aan om ESD-veilig te werk te gaan. Door een elektrische schok kan elektronica ernstig beschadigd raken en daarom is het voor smartphone- en tablet reparateurs belangrijk om ESD veilig te werken. Meer weten over ESD veilig werken? Lees het in onze blog.

Waar kan ik micro solderen leren?

Er zijn veel aanbieders die trainingen en cursussen geven over micro solderen. Er worden ook cursussen aangeboden van één dag. Deze worden afgeraden omdat het niet mogelijk is om de basis technieken binnen één dag door te nemen. Zelfs na een cursus van twee dagen moet je daarna zelf aan de slag om micro solderen écht onder de knie te krijgen. Wij hebben een aantal cursussen op een rij gezet:

 • Herstel Friesland, Dokkum
  Een driedaagse cursus waar je in de praktijk gaat leren micro solderen. Zo leer je werken met het apparatuur, maak je diagnoses en leer je om te gaan met schema’s en ZXW. Zo heb je op dag één al je eerste audio IC vervangen. Ook wordt de complexe moederbord structuur van een iPhone X behandeld.
 • ETECH Trainingen, Eindhoven
  Er zijn verschillende cursussen voor solderen met elk een ander onderwerp. Zo is er onder andere een Tweedaagse training voor beginners, maar er worden ook tweedaagse trainingen gegeven waar gevorderde soldeertechnieken worden uitgelicht.
 • Board Level Repair School Germany, Der Apfeldokter, Blieskastel (DE)
  Tweedaagse cursus waar je onder andere een schade diagnose leert te stellen en een gefundeerde oplossing kan bieden door reparatie. Deze cursus wordt in het Duits gegeven.
 • Promedianet, Tilburg
  Vijfdaagse praktijkcursus waar je eerst de basis vaardigheden leert. Verder leer je om moederbord diagnoses te maken. In de praktijk ga je aan de slag met het repareren van BGA/IC’s en het reballen.

Weet jij ook een goede training of cursus voor micro solderen? Laat het weten in de reacties.

Om jou zo goed mogelijk op weg te helpen, laten wij in deel drie van deze blogserie een expert aan het woord. Hier lezen jullie handige tips & tricks over micro solderen.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bert Wienia, Herstel Friesland, Leon van Merode, Phone Repair Roosendaal en Quirijn Woudsma, Pro Repairs.