Hoe ziet de mobiele reparatie markt van de toekomst eruit? Het is lastig om een volledig overzicht van de branche te krijgen vanuit het perspectief van een winkeleigenaar. Dit kan in de toekomst onzekerheid veroorzaken. In deze blog deel ik mijn mening vanuit het perspectief van de reparateur gecombineerd met praktijkervaringen aan de andere kant van de markt. Ik belicht vijf onderwerpen waarvan ik persoonlijk denk dat ze belangrijker worden in het dagelijkse werk van smartphone reparateurs. Ook doe ik enkele voorspellingen voor de toekomst.

Gecodeerde serialisatie van onderdelen: jouw grootste zorg 

Dat Apple regelmatig onderdelen vergrendeld zoals bijvoorbeeld de biometrische sensoren Touch ID en Face ID is inmiddels geen geheim meer. Maar tegenwoordig worden ook de meest vervangen onderdelen van een toestel zoals het scherm en de batterij regelmatig vergrendeld. Als dit probleem niet met de regering wordt gedeeld, zou het zomaar kunnen betekenen dat er een enorme toename ontstaat in onderdelen die onvervangbaar zijn en alleen door de originele fabrikant kunnen worden gerepareerd. Als je kijkt naar de 10 meest voorkomende reparaties, zal je ook opvallen dat er steeds meer onderdelen serialiseerd worden. Dit wil zeggen dat het seriële swaps vereist om eerder werkende functies van het apparaat weer werkend te krijgen die alleen op software zijn gebaseerd en niet op hardware. Dit is een verontrustend teken voor de repair branche. Hieronder zie je een overzicht hoe het percentage van gecodeerde serialisatie in de afgelopen jaren is gegroeid per model.

Gecodeerde serialisatie van onderdelen. Justin Ashford The Art of Repair

Nieuwe productietechnieken: een blik naar het verleden

Het gouden tijdperk van mobiele repair zou zomaar eens over kunnen zijn. We hebben in de afgelopen tien jaar hebben de complexiteit van de telefoonontwerpen zien toenemen. Toch zijn alle functionaliteiten van toestellen die nu op de markt zijn, bijna identiek omdat geen enkele fabrikant risico durft te nemen. Tijden gaan, als je het mij vraagt, nu veranderen.

Met de komst van flexibele displays en circuitontwerpen, heb ik het gevoel dat fabrikanten weer durven te experimenteren om zich te onderscheiden. Een goed voorbeeld hiervan is de lancering van de nieuwe Samsung Galaxy Fold of de Motorola Razor telefoon met een flexibel display. Beide apparaten hebben nieuwe scharniermechanismen. Deze nieuwe soort toestellen kunnen een grote uitdaging vormen voor techneuten die ze willen repareren. Neem bijvoorbeeld het correct plaatsen van het display zodat het goed buigt. Dat is met deze schermen echt een uitdaging.

Iedereen die ooit een iPad Mini heeft gerepareerd weet hoe snel de flex kabels vouwen. In de komende 5 à 10 jaar zal het daardoor belangrijker worden om de behendigheidsvaardigheden te verbeteren zodat jouw team van reparateurs op de hoogte blijft van dergelijke ontwikkelingen. Dit is daarom hét moment waarop wij als reparateurs het gesprek met elkaar moeten aangaan en een community moeten creëren om van elkaar leren. In plaats van dat we allemaal YouTube als belangrijkste bron zien.

Beeldschermen worden duurzamer maar hoe zit het met het glas?

Zoals ik eerder al zei, zien we verschillende ontwikkelingen opkomen op het gebied van displays. Denk bijvoorbeeld aan de wearables en nieuwe types devices. Laten we de andere kant van deze ontwikkeling eens bekijken en belichten wat dit betekent voor schermen. Persoonlijk denk ik dat beeldschermen tegenwoordig sterker en flexibeler zijn geworden, maar niet altijd beter. Flexibele telefoons hebben namelijk bijna allemaal schermen die niet heel erg duurzaam zijn omdat de normale beschermlaag, het voorste glas, ontbreekt. Dit ontbreekt omdat het de flexibiliteit van het scherm belemmerd.

Samsung Galaxy Fold Screen Broken

Het gehard glas is in de afgelopen jaren flink verbeterd. We zien echter geen glas dat dik genoeg is om te gebruiken als flexibel glas. Hierdoor zullen flexibele beeldschermen door het verzwakte glas eerder breken ten opzichte van ‘normale’ beeldschermen.

Level 3: Systems on a chip gaan vaker voorkomen

Nu dat we gekeken hebben naar de potentiële toekomst van level 2 onderdelenreparatie, kijken we naar level 3 reparatie voordat we teruggaan naar de basis. Wat staat er centraal voor de microsoldeerders onder ons? Sinds er steeds meer sandwich board PCB ontwerpen zijn, beginnen zelfs zij zich zorgen te maken over de complexiteit van hun dagelijkse reparaties. En dat is ook 100% terecht! Het lijkt er namelijk ook op dat het werkbare oppervlak voor PCB-integratie wordt gemaximaliseerd.

In de toekomst zullen we steeds meer complete SOC’s, ofwel systems on a chip, gaan zien. Deze chips maken reparatie lastiger omdat er allereerst in de chip geboord moet worden om een reparatie te kunnen uitvoeren. De gehele boards moeten worden ingekapseld, wat in lijn is met de trend in de markt waarbij er steeds meer vervanging van elementen zal gaan plaats vinden in plaats van reparaties. Deze ontwikkeling in combinatie met flexibele PCB’s kan ons terugbrengen in een tijd die niet al te ver in het verleden “midden 90s” was. Waar je soms soms dikke, harde epoxy gedeelten moest verwijderen, voordat je aan de slag kon met repareren. Hoewel ik niet zeker weet hoe dit eruit zal zien met flexibele PCB’s, heb ik een goed gevoel dat we boards zullen zien die ogenschijnlijk allemaal in één stijl zullen zijn.

Is de toekomst van Graphene Battery Tech eindelijk hier?

Graphene battery Tech Advantages

De graphene batterijtechnologie is super interessant. We hebben het gehad over de negatieve kanten van de mobile repair maar als je het mij vraagt is de ontwikkeling van de batterijen een van mijn favoriete onderwerpen. Ik geloof dat één van de grote aanbieders dit jaar sowieso een graphene batterij in een toestel gaat lanceren. Wat betekent dat? Dit betekent een grote verschuiving in de energietechnologie. Telefoons zullen hiermee een hogere capaciteit aankunnen. Dezelfde capaciteiten als voorheen, zullen dan ook in kleinere ruimtes worden verpakt. Combineer dat met een hogere energie efficiënte chip en wie weet hebben we in de nabije toekomst wel smartwatches die we een week lang kunnen gebruiken, in plaats van smartwatches  die we dagelijks moeten opladen.

Als je het mij vraagt is dit een fantastische ontwikkeling voor wearables. Deze type batterijen laden ook veel sneller op. Huidige graphene powerbanks laden rond de 100 watt, zonder pieken of dalen in de laadcyclus. Het beste aspect van de introductie van graphene batterijen, is het feit dat bij piekgebruik, de batterij een lagere temperatuur heeft en de technologie daarmee veiliger wordt. De batterijentechnologie staat dus, als je het mij vraagt, op het punt om de volgende stap te bereiken.

Ik hoop dat je het leuk vond om dit artikel te lezen en hopelijk heeft het je geïnspireerd om verder te komen en wat nieuwe vaardigheden te gaan leren.