Op dit moment is het coronavirus nog steeds een groot probleem. Niet alleen in China, maar wereldwijd zijn de gevolgen zichtbaar. Ook de in de economie zijn de gevolgen merkbaar. Maar wat zijn de gevolgen voor de repair branche? En wat kunnen wij in de komende tijd verwachten?

Huidige situatie in Shenzhen, China

Onze sourcing manager Wen is terug in Shenzhen. Hij is de straten op gegaan om te peilen wat de huidige situatie is en wat hij de komende tijd kan verwachten. In Shenzhen is de situatie omtrent het coronavirus de gehele periode redelijk stabiel gebleven. De straten waren verlaten omdat iedereen in zelfquarantaine verbleef. Nu beginnen de straten zich weer te vullen en leeft Shenzhen weer op.

Bedrijven kunnen via de overheid een aanvraag indienen om vervroegd open te gaan. Wel moet er voldaan worden aan verschillende regels en veiligheidseisen. Zo moet er bijvoorbeeld een lijst met de temperatuur bijgehouden worden van alle gasten en medewerkers. Om de twee uur moeten werkplekken gedesinfecteerd worden en er moeten voldoende mondkapjes en handschoenen aanwezig zijn. Ook wij hebben een aanvraag ingediend voor ons kantoor in Shenzhen. Na de controle hebben wij een akkoord gekregen en mocht ons kantoor open.

Elektronische markten blijven nog dicht tot 8 april

Hoewel de straten in Shenzhen langzaam weer tot leven komen, blijft de elektronische markt voorlopig nog gesloten. Voor alsnog lijkt het erop dat de markten 8 april pas weer open gaan. Er is een mogelijkheid dat de markten eerder open zullen gaan. Echter is dat voor nu alleen nog maar speculatie. Sommige handelaren en fabrikanten staan te popelen om weer aan het werk te gaan en kunnen niet wachten tot 8 april. Voor de elektronische markten staan verkopers met marktkraampjes.

 

Onze fabrikant voor accu’s is weer open. Omdat ons kantoor in Shenzhen ook open is, kunnen wij de accu’s ook controleren en de voorraden aanvullen. De ‘Copy fabrieken’ gaan naar voorspelling 6 maart weer open.
Het grote probleem zit hem nu in de categorie refurbished onderdelen. Alle donor toestellen komen aan in Hong Kong en worden door Chinese handelaren of fabrikanten opgekocht. Echter is er een verplichte quarantaine ingesteld van veertien dagen in Hong Kong. Hierdoor zijn er in Hong Kong geen opkopers voor de donor schermen. Normaal gesproken gaan de opkopers de grens over met een zevendaagse pas. Echter kunnen ze door de quarantaine regel de grens niet over. Er druppelen dus steeds maar kleine aantallen donor toestellen binnen waardoor de vraag veel groter is én blijft dan het aanbod. Meer weten over het refurbishment proces? Lees het hier.

De markten voor accessoires starten langzaam weer op. Echter is er wel een beperkte toegang. Niet iedereen mag zomaar naar binnenlopen zoals ze gewend zijn. Alleen winkeliers mogen de markten betreden als ze in het bezit zijn van een toegangspas.

Gevolgen voor de mobile reparatiemarkt

Wereldwijd zijn de gevolgen van het coronavirus al merkbaar. Zo komen er bijvoorbeeld al een stuk minder containers aan in de Rotterdamse haven. Er vertrekken namelijk tot wel 20% minder container schepen vanuit China door de pandemie. Maar wat betekent dit voor de repair branche?

De impact van het virus in de repair branche zal zeker nog twee maanden merkbaar zijn. Dit heeft te maken met de voorraden die niet aangevuld zijn. Wanneer de productie van onderdelen weer van start zal gaan, kan dit ook niet op grote schaal. De productie capaciteit zal lager liggen dan normaal gesproken omdat er weinig grondstoffen zijn en er minder medewerkers actief zijn. Wanneer de productie van LCD’s en parts weer op volle gang zijn, zal iedereen groot inkopen om zijn voorraden aan te vullen waardoor de vraag groter blijft dan het aanbod.

Naast de lage voorraden, is ook de kwaliteit van de parts lager. Veel bedrijven zijn nog steeds dicht. Als bedrijven wél open zijn, kunnen ze soms niet bij hun testapparaten. Veel testapparaten liggen in winkels die nog gesloten zijn. De onderdelen kunnen kwalitatief dus niet goed getest worden. Wij zullen natuurlijk kwaliteit voorop blijven stellen en grondig blijven controleren in ons kantoor in Shenzhen.

Prijzen van LCD’s en onderdelen stijgen

Wat doet dit met de prijzen van LCD’s en parts? Deze zullen de komende tijd sterk blijven fluctueren. Op dit moment stijgen de prijzen van iPhone/iPad parts sterk. Dit is het gevolg van een tekort. Nog niet alle fabrieken zijn open, het tekort aan parts zal dus nog enige tijd aanhouden.
Voor Copy schermen zullen de prijzen de komende maand hoogstwaarschijnlijk blijven stijgen. Naar verwachting zal de prijs dan weer afnemen. Vooral de prijzen voor de refurbished onderdelen zijn onzeker. Naar verwachting zullen de prijzen pas dalen als de quarantaine regel in Hong Kong is opgeheven waardoor er meer aanbod zal ontstaan.

Sourcing manager Wen ziet het positief in: “Als ik in HuaQianBei rond loop, dan lijkt het dat het de goede kant op begint te gaan. Kantoren mogen op aanvraag open, markten voor accessoires starten langzaam weer op en de elektronica markt markt, naast de Apple markt, mag 6 maart ook weer open. Indien dat allemaal goed verloopt en geen nieuwe uitbraak zal zijn, dan verwacht ik eigenlijk dat Hong Kong snel de quarantaine zal opheffen.”

Voor alsnog blijven dit verwachtingen en zullen wij af moeten wachten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen.
Zijn bij jou in de shop de gevolgen van het coronavirus merkbaar?
Laat het ons weten in de reacties.