Intern promoveren kan soms lastig zijn, maar onmogelijk is het niet. Dit bewijst Mark von Rotz die in 2013 zijn Bachelor afstudeertraject deed bij 2Service. Na zijn studie kon hij direct aan de slag als Accountmanager. In deze functie leerde hij enorm veel van de organisatie door de marktonderzoeken die hij deed om new-business te creëren. Hij promoveerde in sneltreinvaart tot Manager Marketing & Sales waarna hij verder steeg naar Sales Director tot vervolgens COO. Hij is nu verantwoordelijk voor een team van 34 FTE’s. In deze blog lees je alles over hoe Mark van stagiair groeide tot Chief Operating Officer. Wil je ook met onze andere collega’s kennis maken? Klik hier

Hoe kwam je bij 2Service binnen?

Ik zocht een plek om af te studeren voor mijn opleiding HBO Commerciële Economie en zag een vacature van 2Service op de NET Portal van de HAN. De zorginstelling waar ik had gesolliciteerd wilde me heel graag hebben, toch besloot ik met 2Service het gesprek aan te gaan. Na een fijne kennismaking met Remco koos ik toch voor 2Service omdat het commerciëler was en dat beter bij me paste.

Wat was toentertijd je voornaamste doel?

Afstuderen was mijn grootste doel. Ik wist nog niet zo goed wat ik exact wilde doen. Mijn opleiding was vrij breed, ik leerde zowel Sales als Marketing en wist niet precies welke kant ik op wilde. Ik wilde na mijn scriptie graag verder kijken en gaandeweg kwam ik er toch wel achter dat Sales echt mijn ding was.

Toen je afstudeerstage klaar was, bleef je bij 2Service in dienst. Vanwaar die keuze?

Tijdens mijn afstuderen had ik het enorm naar mijn zin bij 2Service door de gemoedelijke en vriendelijke sfeer. Direct na mijn afstuderen was er eigenlijk geen plek bij 2Service dus toen verhuisde ik met mijn vriendin, inmiddels mijn vrouw, naar de andere kant van het land (Zwijndrecht) omdat zij daar een baan vond. Plots kwam Samsung met een project waardoor er toch een plek ontstond bij 2Service en startte ik al vrij snel als een soort project medewerker. In deze functie onderzocht ik de haalbaarheid van een project met reparatiebusjes voor smartphones.

Na een tijdje begonnen we ook markt te zien in het verkopen van Samsung smartphone onderdelen in de Benelux. Ik en mijn collega Martijn Hamer gingen met mapjes onder de arm op pad om elk reparatiebedrijf in Nederland te benaderen en kennis te laten maken met 2Service.

Je groeide van stagiair door tot accountmanager. Hoe kijk je terug op die periode?

Ik vond het heel leuk want het was totaal nieuw zowel voor mij als voor het bedrijf. De markt was ook compleet nieuw. Bij heel veel bedrijven stapten we koud binnen. Veel bedrijven wisten zelfs niet dat er originele parts waren. Het ging heel snel, er was veel groei en veel succes. Elke maand boekten we een beter resultaat en dat was leuk. Er waren veel nieuwe dingen te doen, veel nieuwe merken en producten. Als accountmanager vond ik het klantcontact het leukste en zag ik het als een uitdaging zoveel mogelijk uit de samenwerking te halen. Wat ik lastig vond in die periode was de beperking die we vanuit Samsung kregen, we waren gelimiteerd tot de Benelux en mochten daar buiten niets verkopen. Al kregen we wel heel veel vraag van landen buiten de Benelux. Daarom traden we regelmatig in contact met Samsung om hun aan te geven dat er heel erg veel potentie was. Samsung Benelux hield echter lang de boot af op dit gebied.

Wanneer kwam daar verandering in?

In 2015 meldde Samsung ons dat we Europa in mochten met de producten. Vlak daarna kwam een van de grootste uitdagingen allertijden omdat er bij Samsung hele grote tekorten kwamen waardoor we drie maanden lang geen displays geleverd kregen. Dit is een vrij lastige periode geweest voor 2Service en ook voor mij persoonlijk.

Toen de leveringen weer op gang kwamen kon ook 2Service weer verder groeien. In korte tijd kwamen er steeds meer mensen op de afdeling en daarom kreeg ik de vraag van Remco of ik manager van de afdeling wilde worden. Ik greep deze kans natuurlijk graag aan. Mijn studie had ik vrij gemakkelijk doorlopen en pas toen ik aan het werken was, merkte dat ik goed bezig was. Als je iets goed kunt vind je het vaak ook leuk en groeit je ambitie vanzelf. Vanaf dat moment zag ik in dat ik een grote bijdrage kon leveren!

Vervolgens groeide je door van Manager Marketing & Sales door tot Sales Director, hoe kwam dat zo?

Het bedrijf maakte een enorme groei door. Kay startte als Manager Buitendienst en Maarten werd Binnendienst Manager. Hierdoor kon ik de rol van Sales Director innemen, een functie die mij wel goed paste. Ik vind het namelijk leuk om overkoepelend besluiten te nemen over het binnen- en buitendienst team en me tevens bezig te houden met de strategie van het bedrijf. Altijd ben ik opzoek naar meer en ik ben niet snel tevreden, vooral als het gaat om resultaat. Wat ik het allerleukste vind is het netwerken met klanten en leveranciers. In onze markt is relatiebeheer heel belangrijk en kunnen je klanten soms tegelijkertijd ook je leverancier zijn en andersom.

Wat vond je aan deze functie het meest uitdagend?

Wat ik het meest spannende vond was het voeren van minder positieve gesprekken. Mensen complimenten geven is natuurlijk leuk om te doen, als iemand het minder doet, is dat moeilijker om aan te geven. Dat vind ik overigens nog steeds heel vervelend maar het wordt wel gemakkelijker. In het begin was ik wat ontwijkender daarin en daardoor kon ik mensen soms onaangenaam verrassen. Nu probeer ik medewerkers altijd zo snel mogelijk op de hoogte te stellen als het anders moet, dat maakt het een stuk rechtvaardiger. Hierdoor hebben medewerkers ook eerder de mogelijkheid een stijgende lijn in te zetten.

Ook op die functie zat je niet lang want je volgende stap stond alweer voor de deur: een functie als COO. Wat leek jou interessant aan deze functie?

Het overkoepelende en operationele stuk vind ik enorm interessant! Ik interesseer me voor alle aspecten binnen het bedrijf en daardoor kan ik actief mee denken in verbeteringen, met behulp van de managers. Door mijn groei heb ik alles meegemaakt binnen het bedrijf van toen tot nu en in veel processen heb ik een actieve rol gespeeld. In veel rollen heb ik samen met Remco ook gepionierd. Van schade en schande word je wijzer, zeg ik dan ook altijd. Hierdoor ben ik als geen ander op de hoogte van alle aspecten binnen de organisatie.

Wie zijn de mensen die het meeste effect op je hadden als het gaat om je carrière en persoonlijke groei?

Remco het meest. Hij heeft mij de vele kansen geboden! Ik was vrij jong toen ik startte en ook nu bekleed ik op een vrij jonge leeftijd de functie van COO. Genoeg werkgevers durven het geven van zo’n kans niet aan. Vaak hoor je dan: je hebt geen ervaring of je bent te jong. Hij gaf me wel die kans en daar ben ik heel dankbaar voor. Dit bood me namelijk de mogelijkheid om te groeien zoals ik nu heb gedaan. Ook heb ik veel gehad aan gesprekken met klanten en leveranciers. Elk gesprek dat je ingaat probeer je te kijken naar de persoon tegenover je, daar leer je van! Al vrij jong zat ik aan tafel met werknemers van Samsung of grote klanten en leveranciers. Die mensen hadden al jaren ervaring in hun functies en de branche, daar heb ik gigantisch van kunnen leren.

Op welke manier is het bedrijf de afgelopen jaren veranderd?

We zijn in de afgelopen jaren enorm gegroeid en de mate van professionalisering is gigantisch geweest. Eerst gingen veel dingen verkeerd of op een achterhaalde wijze en het kostte veel tijd dit op het gewenste niveau te krijgen. Nu zijn we daar en zijn we veranderd in één van de koplopers in onze branche in Europa. Daar ben ik best trots op.

Wat zou jij in de toekomst nog graag veranderd zien en op welke manier wil jij dat doen?

Eigenlijk niet zo heel veel. Ik ben blij met hoe we ervoor staan en ben blij met de mensen die bij ons werkzaam zijn. We bestaan uit een leuk groep mensen met allemaal hetzelfde doel. De komende tijd moeten we gigantisch scherp zijn, blijven zoeken naar verbetering en niet achterover hangen en denken dat we er al zijn. De markt verandert namelijk continu en wij moeten daar zeker in mee.

Er hangt een gemoedelijke sfeer, maar af en toe zou het team van mij wel wat competitiever mogen zijn. Zodat we allemaal een stapje extra kunnen zetten om de concurrentie af te troeven. Ik hoop dat we binnen nu en vijf jaar in een mooi strak pand zitten en gegroeid zijn tot een groep van 100 man personeel. Hopelijk zijn we dan absolute koploper van Europa en hebben we dan talloze nieuwe productgroepen. Op sommige groepen zijn we nu namelijk nog een kleine speler, zoals bijvoorbeeld accessoires en devices.

Oké je hebt dus een duidelijk doel voor hoe de organisatie er binnen nu en vijf jaar moet uitzien. Hoe zie je jezelf over vijf jaar?

Voor mezelf vind ik het lastig. Ik voel me heel erg goed op de plek waar ik nu zit en ik zit er natuurlijk nog maar net. In deze functie heb ik een grote invloed en kan ik op alle afdelingen helpen. In deze functie kan ik mijn commerciële hart ophalen en heb ik voldoende te doen. Als het bedrijf groeit, groeien ook mijn werkzaamheden, dat is erg leuk. Alleen Remco zit nog boven mij momenteel, hij is jong en ik verwacht en hoop dat hij nog een tijdje blijft!

Wat wil jij meegeven aan mensen die ook de ambitie hebben om bij hun huidige werkgever promotie te maken?

Waaraan ik me enorm stoor is dat jonge mensen vaak verwachten snel een promotie te maken en daarna eigenlijk pas kijken hoe ze dit kunnen invullen. Je moet eerst je waarde tonen voor je een promotie waard bent en niet andersom. Zoek daarom de grenzen op, laat zien dat je meer wilt en een serieuze mening hebt. Ik ben zelf vaak het boekje te buiten gegaan als het ging om mijn functieomschrijving om te laten zien dat ik meer wilde voor het bedrijf. Binnen 2Service is daar zeker de ruimte voor alleen moet je zelf laten zien dat je klaar bent voor een volgende stap.

Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren in het dagelijks leven?

Het maximale uit alles halen is iets wat mij typeert. Ik wil altijd de beste zijn, zowel op zakelijk vlak als in mijn persoonlijke leven. Ik wil tijdens het hardlopen bijvoorbeeld altijd ietsje sneller zijn dan de vorige keer. Soms heb ik hier voordeel bij en soms heb ik last van dit karaktertrekje. Binnen een commerciële instelling zoals 2Service heb ik veel aan deze instelling. Ik heb nooit targets nodig en probeer uit mezelf altijd al het hoogst mogelijk resultaat te behalen.

Wat maakt jou een goede leider?

Dat is moeilijk over jezelf te zeggen. Ik probeer altijd te luisteren naar iedereen en alle meningen serieus te nemen. Ik sta overal voor open. De beste ideeën komen namelijk vaak van plekken waar je ze niet verwacht. Ik probeer altijd eerlijk en transparant te zijn en wil draagvlak creëren. Zo krijg je mensen het beste bij elkaar en krijg je de meeste commitment van je collega’s. Ik wil dat mensen hun eigen waarde inzien, elke functie binnen het bedrijf is namelijk belangrijk! Ik hoop dat we binnen 2Service nog meer mensen kunnen laten doorgroeien en hoop dat ons team ambitieus is en blijft, voor het bedrijf maar vooral ook voor zichzelf!

Heb jij vragen voor Mark of andere vragen? Laat het ons weten in de reacties.