Om ervoor te zorgen dat jij zo efficiënt én effectief mogelijk Apple-reparaties uit kunt voeren, vroegen we senior Apple repair engineer Jelle naar zijn belangrijkste tips. Daarnaast adviseren we je over het gebruik van onderdelen en gereedschap bij Apple-reparaties.

Jij wilt jouw klant graag helpen met zijn defecte toestel en hoopt dat hij na reparatie weer met volle tevredenheid je winkel verlaat om gebruik te maken van zijn toestel. Senior Apple repair engineer Jelle vertelt hieronder hoe hij te werk gaat.

Het beste reparatie gereedschap voor Apple toestellen

‘Allereerst zorg ik ervoor dat ik ESD veilig werk en dus ontladen ben, om latente schade door elektrische shocks te voorkomen’, vertelt Jelle. Dat kan onder andere met deze gereedschappen.

Bij de start van een iPhone en iPad reparatie is het raadzaam om het toestel te verwarmen. ‘Ikzelf gebruik graag een heat plate hiervoor’, vertelt Jelle. De adhesive die het scherm en frame bij elkaar houdt, verliest zijn dichtheid door verwarming. Zo is het toestel gemakkelijker en veiliger te openen.

TIP | Bij iPhone 12 en iPhone 13 toestellen is het belangrijk om niet te veel kracht te zetten op het scherm bij het openen, omdat het scherm flinterdun is en snel beschadigd raakt!Tools voor iPhone en iPad repair

Jelle: ‘Na opwarming van het toestel, verwijder ik de schroeven. Hiervoor gebruik ik een Pentalobe schroevendraaier, deze zijn speciaal gemaakt voor iPhone schroeven. Bij Apple zelf, wordt vaak de Tri-Wing schroevendraaier gebruikt. De schroefjes leg ik neer op een magneetmat zodat ik de volgorde van de schroeven kan aanhouden. Apple maakt namelijk schroeven van verschillende formaten dus de volgorde van plaatsing is heel belangrijk.’

Om het scherm van het toestel te liften raden we je aan een kunststof openingstool in combinatie met een zuignap te gebruiken. Dit, om framebeschadigingen te voorkomen.

De waterresistentie én 3D touch werkzaamheid behouden?

Selecteer onderdelen met een goede pasvorm voor behoud van waterresistentie en om het toestel te beschermen tegen stof en vuil.

Per kwaliteit en leverancier kan naast de pasvorm, ook de beeldschermkwaliteit enorm verschillen. Het kan raadzaam zijn een onderzoek naar het juiste onderdeel en de juiste leverancier te starten, om ervoor te zorgen dat toestellen hun aanrakingsgevoeligheid behouden en om ervoor te zorgen dat de 3D touch werkt. Jelle zegt: ‘Naar mijn mening kan je altijd het beste kiezen voor een Factory std kwaliteit’.

Nog een tip: Gebruik altijd adhesive stickers voor een goede aansluiting van het scherm op het frame.

Foutmeldingen tegengaan na schermreparatie iPhone 11

Vergeet niet de scherminformatie over te zetten vóór reparatie om problemen met het touchscreen tegen te gaan en ook voor behoud van de True Tone. Bij toestellen vanaf iPhone 11 is het mogelijk om de True Tone te programmeren maar is het verwijderen van de foutmelding enkel mogelijk door micro solderen. Dit doe je, door de datachip eraf te solderen en over te plaatsen op het nieuwe scherm. De andere optie is jezelf aan te melden bij Apple voor het IRP-programma.

Leverancier matchen bij schermvervanging iPhone 8 Plus en hoger

Schermen voor iPhone 8 Plus, iPhone Xr en iPhone 11 worden gefabriceerd door diverse fabrikanten zoals Toshiba en LG. Het is heel belangrijk om de fabrikant en de 4 of 6 cijferige chip van het toestel op het huidige scherm te checken, voor plaatsing op het nieuwe toestel. Match de chip en het onderdeel van de juiste fabrikant voor een ultieme werking. De 4 of 6 cijferige chip vind je op de touch module.

Bij vervanging van een iPhone Xs accu, adviseren we je de tape onder de connector weg te halen om een foutieve batterijmelding tegen te gaan. Vervolgens dien je de min- en de pluspuntjes van het BMS bord los te solderen van de accu en dan kun je het BMS bord overzetten op de nieuwe accu.

Bij iPhone 12 komt het soms voor dat de achter camera niet werkt na vervanging, door een andere kalibratie. Heb je nog een andere camera liggen? Probeer deze dan eens uit, wellicht is deze anders gekalibreerd waardoor hij wel werkt. Zo niet, moet je helaas toch uitwijken naar een Apple Service punt voor de reparatie.

Bespaar tijd bij iPad reparaties door vooraf de touch functie te checken

Bij iPad reparatie is het altijd belangrijk de touch functie van de digitizer goed te controleren voorafgaand én na je reparatie, vlak voordat je het scherm terug monteert op het toestel. Anders vervalt je retourrecht én kost het je extra tijd het toestel weer te openen wanneer het niet goed werkt.

Gebruik je voor reparatie van een iPad 2021 een 10.2 inch scherm die eigenlijk bedoeld is voor iPad 2019 of 2020? Dan zal het toestel niet naar behoren functioneren. Hoewel de grootte van de toestellen overeenkomt, bevat het scherm van de iPad 2021 speciale sensoren voor herkenning van het scherm.

10 gouden tips voor Apple reparaties

Kortom, deze 10 regels houd je aan voor efficiënte én effectieve reparatie van iPhones en iPads:

  • Gebruik passend gereedschap voor je reparaties én werk altijd ESD veilig;
  • Gebruik altijd passende onderdelen met de juiste kwaliteit;
  • Warm iPhones en iPads altijd op voor veilige opening van het toestel;
  • Zet bij iPhone 11 altijd de scherminformatie over om touchscreen problemen tegen te gaan en voor behoud van True Tone;
  • Match de leverancier van een scherm altijd met het toestel voor optimale werking bij iPhone 8 Plus en hoger;
  • Check of het scherm 4 of 6 cijfers heeft op de touch module chip en match dit ook met het aantal cijfers op het toestel;
  • Zet bij vervanging van de iPhone Xs of nieuwer, accu altijd het BMS bord over op de nieuwe accu om foutmeldingen te voorkomen of meld je aan voor het Apple IRP-programma;
  • Mogelijk moet je meerdere camera’s uitproberen bij reparatie van de achter camera van de iPhone 12;
  • Controleer vóór een iPad reparatie altijd de werking van de touch functie om tijd en geld te besparen;
  • Gebruik nooit een iPad 2019 of 2020 scherm voor een iPad 2021, dit werkt niet.

Dit waren onze tips. Nog vragen of toevoegingen? Laat het ons hieronder weten.